Her eğitim öğretim yılı güz dönemi başında https://sksdb.ibu.edu.tr/ogrenci/kismi-zamanli-calisma web sayfasında kısmi zamanlı öğrenci iş ilanı yayınlanmaya başlar. İş ilanında hangi birimlerde kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacağı, birimlerin kısmi zamanlı öğrencilerde aradıkları şartlar, öğrencilerin görev alacakları işler hakkında bilgi verilir. Öğrenci çalışmak istediği birime başvurur. Başvurular Ekim ayı sonuna kadar devam eder. Kasım ayı başında birimler bünyelerinde çalışacak kısmi zamanlı öğrencileri belirler.
Başvuru için öğrencinin sksdb.ibu.edu.tr web sayfasındaki Formlar/Form 3 Kısmi Zamanlı Öğrenci İş Başvuru Formu ‘nu doldurması yeterlidir.
Kısmi zamanlı olarak çalışmak isteyen öğrencinin her yıl yeniden başvuruda bulunması gerekmektedir. Öğrencinin her eğitim öğretim yılı için ve yaz dönemi için ayrı ayrı başvuruda bulunması gerekmektedir.
Kısmi zamanlı olarak çalışmak isteyen öğrencilerde aranan şartlar BAİBÜ Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Yönergesinin 7. Maddesine göre belirlenmektedir.
Kısmi zamanlı çalışacak öğrenciler BAİBÜ Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Yönergesinin 8. Maddesine göre seçilmektedir.
Kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma programı seçilen öğrencilerin Rektör tarafından onaylanması ile güz döneminde başlar ve bahar dönemi sonunda sona erer.
Kısmi zamanlı çalışacak öğrencilere iş gücü ihtiyacına göre büro işleri, kütüphane düzenlemesi vb. işler verilir.
Çalışma ücreti BAİBÜ Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Yönergesinin ÜCRET VE ÖDEME ESASLARI başlıklı 11. Maddesinin c fıkrasına göre belirlenir.
Birimin talebi ve Rektörlükten onay alınması durumunda yaz aylarında kısmi zamanlı çalışma gerçekleşir.
Birimin talebi ile çalışabilirsiniz.
Öğrenci kısmi zamanlı olarak çalıştığı saat toplamı kadar ücret alır. Bu ücret her ayın 25’inde ödenir.
Kısmi zamanlı olarak çalışan öğrencilerden annesi, babası veya evli ise eşi tarafından sağlık güvencesi olanlar için ilgili mevzuat gereğince İş Kazası ve Meslek Hastalıkları primi; hiçbir sağlık güvencesi olmayanlar ve 25 yaşını dolduran erkek öğrenciler için ise Genel Sağlık Sigortası primi üniversitemiz tarafından ödenir. Kısmi zamanlı çalışma amacıyla seçilen öğrencilerimizden hiçbir sağlık güvencesi olmayan öğrencilerimiz ve 25 yaşını doldurmuş erkek öğrencilerimiz ilgili SGK kuruluşuna giderek istenen belgeleri tarafımıza getirir.
Hayır. Yeşil kartınız olduğu için adınıza sadece iş kazası ve meslek hastalıkları primi yatırılır.
Hayır. Anne, baba üzerinden faydalandığınız sağlık güvenceniz aynen devam eder. Adınıza sadece iş kazası ve meslek hastalıkları pirimi yatırılır.
Öğrencinin ücretsiz muayene olabilmesi için 30 günlük bir primin adına yatırılmış olması gerekmektedir.
Öğrencinin çalıştığı saat ücretini hak edebilmesi için çalışma saatlerini gösteren puantaja imza atması gerekmektedir. Atmaması durumunda ödeme yapılmaz.
Kısmi zamanlı başvurusunda bulunan her öğrenci sadece tek bir birim için başvuruda bulunabilir. Birden çok başvurusu tespit edilen öğrencinin başvurusu iptal edilir.
Kültür gezisi düzenleyecek birimin (Öğrenci Topluluğu, Fakülte, Yüksekokul, MYO) ; planlanan gezi tarihinden 15 gün önce -yazılı olarak- Rektörlük idari binada bulunan evrak kayıt ofisi üzerinden Başkanlığımıza bildirimde bulunması gerekmektedir.
Teknik ve Ders kapsamlı geziler için Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulları tarafından İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına müracaat edilmelidir.
Bütçe olanakları doğrultusunda, Rektörlüğün uygun gördüğü kültürel gezilere izin verilir.
Gezi talebinde bulunan personel veya öğrenci başvurularını Fakültelerde Dekanlığa, Yüksekokullarda, Meslek Yüksekokullarında ve Enstitülerde ise Müdürlüğe yapar. Başvuru Dekanlık/Müdürlük tarafından Başkanlığımıza ÜBYS üzerinden iletilir. Öğrenci toplulukları ise akademik danışman ve topluluk başkanı imzalı dilekçeyi Rektörlük idari binada bulunan evrak kayıt ofisi üzerinden Başkanlığımıza bildirir. Talepler Başkanlığımız tarafından incelenerek, İdari Mali İşler Daire Başkanlığına bağlı araç durumu, şoför durumu ve bütçenin uygunluğuna bakılarak karşılanır.
Geziye katılacak öğrencilerin listesi eklenmelidir.
En az 20 kurucu üye olması gerekir.
Bir topluluğun yönetim kurulunda yer alan öğrenci başka bir topluluğun yönetim kurulunda yer alamaz ama topluluğa üye olabilir ve etkinliklerde yer alabilir.
Evet olabilir.
Üniversitemize kayıtlı tüm öğrenciler üye olabilir.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Kültür Ofisi ile https://www.sksdb.ibu.edu.tr/ogrenci/ogrenci-topluluklari/ogrenci-topluluklari-kurulus-ve-isleyis-yonergesi web adresinden bilgi alabilirsiniz.
sksdb.ibu.edu.tr web adresinden Üniversitemizde faaliyet gösteren öğrenci topluluklarına ulaşabilirsiniz.
Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı ve öğrenci topluluğu başkan veya başkan yardımcısının müşterek yazılı müracaatı ile yapar.
Sağlık Merkezinden öğrencilerimiz, personelimiz ve personelimizin birinci derece yakınları (eş, çocuk, anne, baba) faydalanabilir. Hizmet almak için TC. kimlik numarası yeterlidir.
Sağlık Merkezinde;
* Herhangi bir rahatsızlığı olan tüm hastalarımızın muayene, reçete yazma ve rapor verme hizmetleri sağlanmaktadır,
* Acil durumu olan hastalara acil muayene, pansuman, enjeksiyon vb. hizmetler verilmektedir,
* Psikolojik sorunları olan hastalarımıza psikolojik danışmanlık ve destek hizmetleri sunulmaktadır,
* Laboratuvarımızda rutin biyokimya, tam kan sayımı, kan grubu, romatizmal testler, tam idrar testi ve gaita testleri yapılmaktadır.
Salon talebi, ilgili birim (Öğrenci Topluluğu, Fakülte,Yüksekokul, MYO) tarafından, planlanan etkinlik tarihinin 15 gün öncesinden -yazılı olarak- Rektörlük idari binada bulunan evrak kayıt ofisi üzerinden veya ÜBYS üzerinden Başkanlığımıza bildirilmesi gerekmektedir.
https://sksdb.ibu.edu.tr/birimlerimiz/kultur-hizmetleri/kultur-merkezi/kultur-merkezi
https://sksdb.ibu.edu.tr/birimlerimiz/kultur-hizmetleri/merkezler/kongre-merkezi web adreslerinden gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.
- Kamu Kurumları, Okullar (Fakülte, Enstitü, Yüksekokul, MYO), Üniversitemiz Birimleri, Öğrenci Toplulukları, Kamu yararına çalışan resmi statüdeki Kızılay ve benzeri kuruluşlar ücretsiz faaliyetleri için bedelsiz olarak salonlarımızdan yararlanır.
- Üniversitemiz birimleri hariç Kamu, özel kuruluş, öğrenci topluluğu ve benzeri her türlü kuruluşun ücretli yapacağı etkinlikler Üniversitemiz Yönetim Kurulunun her yıl belirleyeceği ücret üzerinden ücretlendirilir.
- Kullanım önceliği sıralaması Üniversitemiz, Kamu Kurumları ve özel kuruluşlarda müracaat önceliği (ilk müracaat) dikkate alınarak yapılır.
Üniversitemiz Gölköy kampüsünde Sosyal Tesis ve Uygulama Oteli olarak hizmet veren tesisimiz vardır.
Odalarda 24 saat sıcak su, tv ve internet hizmeti bulunmaktadır.
Üniversitemiz personeli ve öğrencileri e-posta hesapları ve parolaları ile internete erişim sağlarken, misafirlerimiz ise baibu-wifi ağından "misafir olarak giriş yap" seçeneğini kullanarak cep telefonlarına SMS olarak alacakları parola ile bu hizmete erişebilmektedir.
3 adet özel, 54 adet de standart olmak üzere toplam 57 odası bulunan tesisimizin toplam yatak kapasitesi 114 kişiliktir.
Sosyal tesiste konaklayabilmek için https://sosyaltesis.ibu.edu.tr/ web adresinden rezervasyon formunu doldurarak rezervasyon yaptırmak gerekir.
Konaklama ücretine https://sosyaltesis.ibu.edu.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Telefon : 0 374 253 40 20 (Dış Hat) - 0 374 254 10 00 / 2550 (Dahili)
Email : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Ayrıca sksdb.ibu.edu.tr adresinden de ulaşabilirsiniz.
Spor tesislerimize sksdb.ibu.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Yüzme havuzu ve fitness salonundan seanslık (1 saatlik) olarak veya abonelik yaptırarak, spor salonlarından ise Fakültenize/Yükseokulunuza/Meslek Yüksekokulunuza tahsis edilmiş olan saatlerde faydalanabilirsiniz.
Yüzme havuzu ve fitness salonunun kullanım koşulları ile ilgili detaylı bilgileri;
http://www.ibu.edu.tr/yuzme-havuzu ve http://www.ibu.edu.tr/fitness-salonu adreslerinden öğrenebilirsiniz.
Lisanslı olduğunuz branşta fakülte takımına ve üniversite takımına girerek üniversite içi Fakülte/Yüksekokullar arası müsabakalara ve üniversitelerarası müsabakalara katılabilirsiniz.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Başkanlığınca düzenlenen Üniversitelerarası spor müsabakalarına, BAİBÜ öğrencileri her yıl bireysel ya da takım olarak katılım sağlamışlardır. Üniversite adına herhangi bir takımda yer almak için öncelikle BAİBÜ öğrencisi olmak gerekmektedir. İstenilen branştaki takımda yer almak için bir akademik danışman eşliğinde katılmak istenen spor dalının resmi yazısı ile Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığına bildirilmesi gerekmektedir. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) tarafından bağlı bulunan eğitim öğretim yılına göre spor müsabaka isimleri açıklanan yazı Spor Bilimleri Fakültesi Dekanlığına gönderilir, dekanlık spor branşlarının başında bulunacak kişilerle branş seçimi yapıp Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bildirir. .Seçilen branşlar TÜSF’nin extranet sayfasından işaretlenir. Sonrasında istenilen belgeler Spor Şube Müdürlüğüne ulaştırılarak gerekli işlemler başlatılmaktadır. Müsabakalara katılan öğrencilerin sporcu lisansları ile ulaşım, konaklama, yemek, spor malzemesi gibi ihtiyaçları Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Gerekli belgeler:
- BAİBÜ Fakülte/Yüksekokul/MYO’dan alınan güncel tarihli, kaşeli, imzalı öğrenci belgesi,
- BAİBÜ öğrenci numarası,
- BAİBÜ tarafından öğrenciye verilen e-mail adresi,
- T.C. kimlik fotokopisi,
- Vesikalık fotoğraf,
- Sağlık Raporu.
* Lisans çıkartmak ücretlidir. Ücreti Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır. Lisanslar her yıl yenilenir / vizesi yapılır.
Üniversite adına müsabakalara katılacak öğrenci, hangi branşta takımda olacak ise Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Spor Şube Müdürlüğüne gelen evraklardaki listede ismi ve gerekli belgeleri mevcutsa ayrıca o spor branşının katılım talebi oluşturulmuşsa, tarafımıza teslim edildikten sonra Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu (TÜSF) Başkanlığının internet sayfasından yeni branşı güncellenerek ve takım listesine bilgileri eklenerek katılım sağlayabilir.
BAİBÜ öğrencileri; Futbol, Korumalı Futbol, Futsal(Salon Futbolu), Kayak Alp Disiplini, Muay-Thai, Tenis, Voleybol, Badminton, Kros, Masa Tenisi, Satranç, Hentbol, Judo, Taekwondo, Basketbol, Güreş, Bilek Güreşi, Hokey, Atletizm, Wus-Hu, Cimnastik, Karate, Okçuluk, Bisiklet, Yüzme branşlarında yarışmalara katılmıştır.
* Stant ve Afiş için müracaatlar Kamu Kurumları, Üniversite Birimleri, Özel Kuruluşlar ve Öğrenci Toplulukları tarafından yapılmaktadır. Bireysel müracaatlar kabul edilmemektedir.
* Özel kuruluşların, personel, öğrenci ve eğitime yönelik yapacağı çalışma, tanıtım ve faaliyetlerinin afiş ve stant talepleri değerlendirilmekte ve karşılanmaktadır.
* Stant süreleri Aktivite Merkezi ve diğer birimlere stant açılan her alan için 2 günü aşamaz.
* Öğrenci Topluluğu müracaatları, akademik danışman ve topluluk başkanının imzalı müracaatı ve afiş-stant müracaat formu ile yapılacaktır.
* Kamu Kurumları ve Üniversitemiz Birimleri stant ve afiş taleplerini Rektörlüğümüze resmi yazı ile yapacaktır.
* Özel Kuruluşlar stant-afiş taleplerinde Üniversitemiz Yönetim Kurulunca her yıl belirlenen ücreti ödeyeceklerdir. Müracaatlarını yazılı olarak ekleri ile yapacaklardır.
* Vakıf ve Dernekler resmi olarak tasdik yapılıp sorumlu ve bağlı olduğu Valilik (Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü) biriminden alacağı izin ve ruhsat yazıları ile müracaat edecektir.
* Özel Eğitim Kurumları Milli Eğitim Müdürlüğünden alacakları güncel izin ruhsat yazıları ile müracaat edecektir.
* Tüm özel kuruluşlar müracaatlarında aşağıdaki belgeleri sunacaktır:
- İş yeri açılış ruhsatını, çalışma izinlerini (Belediye ve Valilik bağlı birimlerinden alınanlar)
- Güncel vergi levhaları ve kayıtlarını,
- Bağlı bulundukları oda ve meslek odası kayıtlarını sunmak zorundadır.
Üniversitemiz tarafından verilecek olan kimlik kartlarına ( Öğrenci / Personel) para yükleyip, kartınızı yemekhanelerde bulunan harcama cihazlarında okutarak belirlenen ücret karşılığında yemek hizmetinden yararlanabilirsiniz.
Üniversitemiz öğrenci ve personeli için öğlen yemeği 12.00-13.00 saatleri arasında, ikinci öğretim öğrencileri için akşam yemeği 14.30-17.00 saatleri arasında verilmektedir.
İnternet bankacılığı ile EFT veya havale yoluyla, https://yukle.al/ internet adresinden, Halk Bankası ATM’leri veya tüm yemekhane girişlerinde bulunan para yükleme cihazlarından(Kiosk) yükleme yapılabilir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre yapılan ihaleyi kazanan yükleniciler eliyle Kontrol Komisyonu ve Gıda Mühendisleri denetiminde yemek hizmeti verilmektedir.
Yemeklerde kullanılan tüm malzemeler ve üretilen yemekler Kontrol Komisyonu ve Gıda Mühendisleri tarafından denetlenmektedir.
Yemek üretimi Üniversitemizin Gölköy yerleşkesinde bulunan merkez yemekhane mutfağında yapılmaktadır. Üretilen yemekler merkez ve ilçelerde bulunan tüm yemek salonlarında servis edilmektedir.
Her yemeğin malzemesi taze olarak alınmakta ve ertesi güne özel yapılmaktadır. Mutfak ve yemekhanelerimizde yemek ihalesi şartnamesinde belirtilen nitelikte birinci sınıf malzemeler kullanılmaktadır.
Menülerimiz yetişkin bir insanın günlük alması gereken kalori miktarı göz önünde bulundurularak Gıda Mühendisleri tarafından hazırlanmaktadır.
Yemek ücretlerine https://sksdb.ibu.edu.tr/birimlerimiz/beslenme/beslenme-hizmetleri web adresinden ulaşabilirsiniz.
- Merkez Yemekhane (Öğlen ve II.Öğretim için Akşam Yemeği
- DişHekimliği Fakültesi Yemekhanesi (Öğlen Yemeği)
- Bolu Meslek Yüksekokulu (Öğlen ve II.Öğretim için Akşam Yemeği)
- Bolu Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (Öğlen Yemeği)
- Yeniçağa Yaşar Çelik Meslek Yüksekokulu (Öğlen yemeği)
- Gerede Meslek Yüksekokulu (Öğlen ve II.Öğretim için Akşam Yemeği)
- Mengen Meslek Yüksekokulu (Öğlen ve II.Öğretim için Akşam Yemeği)
- Mudurnu Süreyya Astarcı Meslek Yüksekokulu (Öğlen Yemeği)
- Seben İzzet Baysal Meslek Yüksekokulu (Öğlen Yemeği)
Öğrenci ve personel kimlik kartınızla tüm yemekhanelerimizden faydalanabilirsiniz.
Yemekhanelerimizde turnike sistemi ve mobil harcama cihazları bulunmaktadır. Turnikelere veya mobil harcama cihazlarına kartınızı okuttuğunuzda, kartınızda bulunan bakiyeden tanımlanmış olduğunuz ücret grubu için geçerli olan tutar düşülerek ücretlendirme yapılır.
Her öğrenci ve personel günde 1 defa öğrenci ve tanımlanan personel ücreti üzerinden yemek hizmetinden faydalanabilir. Aynı gün içersinde 1’den fazla yemek hizmetinden faydalanıldığında misafir ücretinden ücretlendirme yapılır.
Menülerimizi http://ibu.edu.tr/yemek-listesi web adresinden takip edebilirsiniz.
Öneri, istek ve şikayetlerinizi yemekhanelerde bulunan öneri istek ve şikayet kutusuna veya Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı 374 254 10 00’dan 1038-1044-1055 no.lu dahili telefonlara yapabilirsiniz.